Autogeni trening po Schulzu

Prema programu NLP Akademie i Sebastian Kneipp Akademie, Nemačka.

Šta je autogeni trening?

Autogeni trening je jedna od najrasprostranjenijih, naučno dokazanih i vrlo delotvornih metoda opuštanja, razgradnje stresa i dovođenje organizma u ravnotežu i optimalno energetsko stanje. Pripada klasičnim metodama opuštanja, pomoću koje se lakše nosimo sa stresom i njegovim posledicama. Potvrđena je njena uspešnost u prevenciji mnogih psihosomatskih bolesti nastalih stresom (glavobolja, poteškoće sa spavanjem, kardiovaskularnih oboljenja,visokog pritiska…).

Metoda je kojom trenutno, sa lakoćom i na samu pomisao, možete postići opušteno stanje. Uči se unapred, kako bi pre stresnog trenutka, mogli ući u dobro stanje. Koristi se i kao prevencija i mogu je primjenjivati sve osobe, stare i mlade, bolesne i zdrave. Lekari prepisuju Autogeni trening u mnogim zemljama zapadne Europe u preventivne svrhe, a zdravstvena osiguranja omogućuju svojim osiguranicima ovu edukaciju besplatno.

Kako je nastao autogeni trening po Schultzu?

Metodu je razvio berlinski psihijatar i psihoanalitičar Johannes Heinrich Schultz 20-tih godina prošloga veka. Radeći hipnozu ustanovio je da je u opuštenom stanju bilo koja sugestija moguća i da se intenzivnije doživljava. Na taj način možemo autosugestijom usvojiti ono što je dobro za naše zdravlje i tako poboljšati svoj kvalitet života. Možemo sebi sugerisati ”Učim sa lakoćom”, ”Sve radim opušteno”, ”Mogu lako zaspati”, ”Imam pravo na sreću”…

Kako se uči Autogeni trening?

Metoda se uči pod vođstvom licenciranog trenera edukatora i svakodnevnim vežbanjem kod kuće. Uči se u grupama ili pojedinačno, jednom nedeljno u trajanju od 90 minuta u kontinuitetu 8 nedelja, odnosno susreta. Tokom treninga pažnja se usmerava na telo i sopstvena unutrašnja zbivanja. Trener na glas izgovara formule, a slušaoci nastoje doživeti sugerisano. Ponavljaju se određene kratke, monotone i precizne rečenice, uvek po tačno utvrđenom redosledu, zbog veće samokontrole. Pomoću takvih sugestija postiže se pozitivan uticaj na telesne i mentalne funkcije. Klasičan Autogeni trening po Schultzu obuhvata sedam osnovnih vežbi: mir, težina, toplina, disanje, srce, trbuh, čelo, jezik i vilica (po Klausu Thomasu).

Sugerišu se promene u telu iz stanja potpune opuštenosti i može se uticati na određene procese u telu kao što su disanje, cirkulacija, osećaj topline i težine… Uticajem na jedan deo tela, opuštenost se može proširiti i na celo telo. Postiže se: potpuna mišićna relaksacija, poboljšanje cirkulacije, usporavanje disanja, pozitivan uticaj na rad srca, redukcija stresa i poboljšanje sna. Efekti koji se postižu mogu se uporediti sa efektom spavanja, jer se osoba nakon treninga oseća osveženo i odmorno. Razvija se svest o mogućnostima i moći koje naš um ima nad našim telom i njegovim funkcijama.

Prednost autogenog treninga može biti i u činjenici da osoba aktivno radi na sebi, a da pritom ne mora iznositi lične probleme. Dobrom  uvežbanošću, stičete sposobnost da u samo nekoliko minuta svesno i aktivno vladate vlastitim reakcijama i doživljajima i imate više samokontrole u različitim životnim situacijama u kojima to želite.

Obuka traje 8 nedelja održavajući se jednom nedeljno u trajanju od 90 minuta.

Trener edukator je dr Vesna Danilovac.