EDUKACIJA ZA RAD SA SLIKAMA NAŠE DUŠE – KATATIMNO IMAGINATIVNI PRISTUP NESVESNOM

Šta ti govori tvoja duša?

Katatimno imaginativni pristup nesvesnom je trening za rad sa slikama duše i putovanje kroz njih. Uči nas tehnikama za posmatranje i pristup nesvesnim slikama naše duše i kako da ih i menjamo dok ne postignemo željeni rezultata. Slike proizilaze iz dubokih nivoa podsvesnog uma i doživljavaju se u posebnom autogenom stanju. Isključen je uticaj svesnog uma i racionalizacije.

Dnevna sanjarenja uglavnom ostaju u podsvesti. Katatimno ili emotivno doživljavanje slika polazi od toga da slike i predstave koje tokom dana prolaze našim mislima odražavaju nesvesne konflikte. To je kod dnevnog sanjarenja jednako kao i kod pravih snova. Ipak te dnevne slike uglavnom ostaju na nivou podsvesti. Dekodirana simbolika slika može promeniti unutrašnji stav.

Katatimno doživljavanje slika, često se zove i putovanjem kroz slike. Primjenjuje se u kratkoročnoj terapiji kod dece, mladih i odraslih pri tretiranju kriza, depresija, psihosomatskih poteškoća, opsesivnih neuroza ili kod psihički uslovljenih seksualnih poremećaja. Opuštajući efekt ove metode često se koristi i u sportu, školama i socijalnim ustanovama.

U saradnji sa terapeutom pokušavaju se svesno prizvati dnevna sanjarenja povezana s nekom određenom temom. Potom se zajedno s terapeutom pokušavaju protumačiti slike koje pritom nastaju. Često klijenti sami dekodiraju simboliku nastalih slika. Medjutim, da bi se uspeli promeniti unutrašnji stavovi, neophodan je razgovor sa terapeutom.

Na početku rada vode se opsežni razgovori o klijentovoj životnoj priči i njegovim aktuelnim teškoćama. Potrebno je tačno definisati cilj. Klijent tačno objasni kakvu pomoć očekuje. To je posebno važno, jer jedino tako terapeut može u obzir uzeti i individualne okolnosti svoga klijenta. Tokom rada klijent tačno opisuje šta vidi.

Tretman započinje fazom privikavanja, odnosno opuštanja i ulaska u autogeno stanje. Potom terapeut navede neku sliku (npr. kuća, breg, livada, potok…), a klijent je popuni prema svojim vlastitim predstavama. Moguće je i slobodno „oslikavanje“, dakle bez zadanog predloga.
Nakon faze oslikavanja klijent tačno opiše šta je video. Tokom tog razgovora se osvešćuju do tada podsvesni osećaji. Terapeut nudi klijentu različite interpretacije, koje klijentu omogućavaju bolje ophođenje sa vlastitim identitetom.

Termin i mesto održavanja treninga:

10. – 13.11.2018. od 9-17h. Beograd, Nušićeva 4.

Prijave za učešće na treningu do 01.10.2018.

Cena četvorodnevnog treninga je 400 evra, uz mogućnost plaćanja u ratama.

  • 01.10.2018. – 100 evra – uplata avansa za rezervaciju mesta na treningu;
  • 10.11.2018. – 100 evra;
  • 10.12.2018. – 100 evra;
  • 10.01.2019. – 100 evra.

Edukator terapeut:

Dr Nada Kaiser