Šta je AUTOGENI TRENING?

Vrsta je pojednostavljene i standardizovane samohipnoze i PUT OPUŠTENOSTI.

Ukoliko želite da s lakoćom povratite izgubljeni mir i naučite kako da se opustite, onda je autogeni trening metoda izbora za vas.
Naučno je potvrđena i moćna metoda trenutnog opuštanja, razgradnje stresa i dovođenja organizma u fizički, mentalni i emotivni balans. Zdravstvena osiguranja nekih zemalja evropske unije preporučuju je u preventivne svrhe, omogućavajući svojim korisnicima da je besplatno nauče i spreče bolesti izazvane stresom.

Autogeni trening (AT) je psihološki priznata, savremena medicinska i psihoterapijska tehnika relaksacije za eliminaciju stresa i postizanja duboke relaksacije. Predstavlja skup postupaka, koji je potekao iz hipnoze, psihoanalize i istočnjačkih relaksacionih tehnika. Praktikovanjem  AT oslobađate se viška psiholoških, emocionalnih i fizioloških tenzija. Efekti su trenutni i uspešno možete sami sebe uvesti u stanje transa (autogeno stanje) i davati instrukcije koje mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje. Sastoji se od vežbi/sugestija kojima postižete kontrolu nad psihičkim i fizičkim sposobnostima, kao i emotivnim i fiziološkim reakcijama. Osećaj opuštanja postižete tako što kroz vežbanje težine opuštate mišiće, vežbom topline povećavate dotok krvi, vežbom disanja povećavate kapacitet pluća, usporavate rad srca, opuštate um…

Kome se preporučuje AT?

• Svima koji imaju hormonalni disbalans (dijabetes, štitna žlezda, poremećaj ciklusa..);

• Svima koji su pod stresom, velikim naporima i pritiscima;

• Zahtevnim zanimanjima i poslovima gde je izražena intelektualna angažovanost (novinari, lekari, obrazovni kadar, piloti, menadžeri, lideri, IT stručnjaci, umetnici, sportisti…);

• Kod psihosomatskog steriliteta i trudnicama za lakši porođaj;

• Posttraumatski stres i vijetnamski sindrom;

• Svima koji imaju  panične napade, anksioznost, bolesti zavisnoti, poremećaj ishrane i gojaznost;

• Svima koji imaju srčane tegobe, probleme sa disanjem, varenjem, kožom, glavoboljama, alergijama…;

• U prevenciji ili lečenju psihosomatskih bolesti:

AT je kreirao dr Johannes Heinrich Schulz. Priznata je metoda službene medicine i naučnim istraživanjim potvrđena njena korisnost u prevenciji mnogih bolesti i simptoma nastalih stresom. Primenjuje se u praksi preko 80 godina kao metoda očuvanja zdravlja, dostizanja optimalnog energetskog stanja i prevenciji stresa. AT nas uči kako ostati smiren u stresnim situacijama i drugačijim reakcijama na njih. Postiže se veća fleksibilnost i tolerancija na stres. Umiruje autonomni nervni sistem koji je pod direktnim uticajem svesti i otpušta napetost u mišićima što blagotvorno deluje na rad svih organa i pozitivno utiče na koncentraciju i osećaj mira u telu.

Efekti Autogenog treninga:

– Viši stepen psihofizičke relaksacije;

– Normalizacija disanja i funkcija krvnih sudova;

– Poboljšanje koncentracije, memorije i efikasnosti intelektualnih funkcija;

– Poboljšanje većine intelektualnih sposobnosti;

– Bolji kvalitet sna, spavanja i relaksacije;

-Prevencija bolesti i psihosomatske simptomatologije;

– Bolja efikasnost intelektualnih funkcija

– Uravnoteženje raspoloženja, smanjenje anksioznosti, negativnih emocija i stanja;

– Otklanjanje simptoma psihosomatskih bolesti.

Kako se radi AT?

Obuka sa trenerom traje 7 nedelja, kroz radionicu od sat vremena, jednom nedeljno. Vežbe se izvode u autogenom stanju svesti putem koje se deluje na autonomni nervni sistem. Vežbe se uvode nedeljno, nastavljajujući se jedna na drugu, na sedam dana, ponavljajući se svakodnevno na određeni način i određeni broj puta. Sve se odvija bez odvajanja od spoljne realnosti. Pažnja je usmerena na delove tela i reakcije organizma. Postoji 7 osnovnih vežbi koje se izvode sledećim redosledom: mir, težina, toplina, disanje, srce, trbuh, čelo i vilica i jezik. Za svaku vežbu postoje auto – sugestije koje se izgovaraju po 6 puta uz 3 ponavljanja celog ciklusa, jednog za drugim.

Šta se postiže AT?

Redovnim ponavljanjem i vežbom minimalno 2 meseca, 2 – 3 puta svakodnevno samostalno, radeći ih u istom vremenu i istom položaju tela, razvija se automatizam.  ku, ulazite u stanje mira i opuštenosti. Kada vežbate težinu opuštate mišiće, toplina utiče na povećanje prokrvljenosti i dotoka kiseonika, vežba srca povećava funkcionalnost kardiovaskularnog sistema, disanjem proširujete respiratorni kapacitet. Kroz vežbu osećate svežinu na čelu, događa se vazokonstrikcija i smanjuje glavobolja. Oslobađate se napetosti koja prati stresan način života i balansirate sve fiziološke funkcije organizma koje su povišene u stanju stresa kao što je rad srca, krvni pritisak, disanje, hormoni.. Psihifizičko stanje celog organizma se u celosti poboljšava i dovodi u balans.

Termini, vreme i način održavanja:

Trening počinje 7. novembra 2022. i održavaće se svakog ponedeljka od 19h – 19.45h, ukupno 7 nedelja  i završava se 19. decembra 2022.
Radionice su onilne, preko Zoom platforme.

Investicija potrebna za ovaj trening je 8000,00 dinara, uz mogućnost plaćanja u dve rate.

Trener je dr Vesna Danilovac, sertifikovani trener Autogenog treninga po Schultzu

Prijavljivanje i rezervaciju mesta za trening možete izvršiti do 15.10.2022.

Broj mesta je ograničen. Rezervišite svoje mesto na vreme.