Koliko bi vama bilo korisno usvojiti svaku željenu sugestiju poput: “Učim s lakoćom”, “Mogu lako zaspati”, “Imam pravo na sreću”, “Zaslužujem ljubav…”

ŠTA JE AUTOGENI TRENING?

Autogeni trening je savremena medicinska i psihoterapijska tehnika relaksacije koja ima za cilj oslobađanje od viška psiholoških, emocionalnih i fizioloških tenzija. Efekti su trenutni i uspešno možemo sami sebe uvesti u stanje transa (autogeno stanje) i davati instrukcije koje mogu pozitivno uticati na naše zdravlje. Sastoji se od vežbi pomoću kojih se praktično uči postizanje kontrole nad psihičkim i fizičkim sposobnostima i emotivnim i fiziološkim reakcijama. Jednostavno se uvežbava, a pomaže u prevenciji i lečenju.

Vrsta je pojednostavljene i standardizovane samohipnoze.

AUTOGENI TRENING  predstavlja skup postupaka, koji je potekao iz hipnoze, psihoanalize i istočnjačkih relaksacionih tehnika. Kreirao ju je dr Johannes Heinrich Schulz. Priznata je metoda službene medicine i naučnim istraživanjim potvrđena je njena korisnost u prevenciji mnogih bolesti i simptoma nastalih stresom. Primenjuje se u praksi preko 50 godina kao metoda očuvanja zdravlja, dostizanja optimalnog energetskog stanja i prevencije stresa. AT nas uči kako ostati smiren u stresnim situacijama i drugačijim reakcijama na njih. Postiže se veća fleksibilnost i tolerancija na stres. Ideja je umiriti autonomni nervni sistem koji je pod direktnim uticajem svesti i na taj način opustiti napetost u mišićima što blagotvorno deluje na rad svih organa i pozitivno utiče na koncentraciju i osećaj mira u telu.

KAKO SE RADI?
Vežbe se izvode u autogenom stanju svesti putem koje se deluje na autonomni nervni sistem. Pažnja je usmerena na delove tela i reakcije organizma. Vežba se izvodi u trajanju od 20 minuta. Sve se odvija bez odvajanja od spoljne realnosti. Kanali za percepciju spoljne realnosti ostaju otvoreni. Subjekt koji vežba je pasivni posmatrač i može jasno da se seti svega što se dešavalo tokom treninga. Postoji 7 osnovnih vežbi koje se izvode sledećim redosledom: mir, težina, toplina, disanje, srce, trbuh, čelo i vilica i jezik. Za svaku vežbu postoje auto – sugestije koje se izgovaraju po 6 puta. Vežbe se izvode u kontinuitetu, nastavljajujući se jedna na drugu, na sedam dana, ponavljajući se svakodnevno na određeni način i određeni broj puta. Osećaj opuštanja postižemo tako što kroz vežbanje težine opuštamo mišiće, vežbom topline povećavamo dotok krvi, vežbom disanja povećavamo kapacitet pluća, usporavamo rad srca, opuštamo um….

ČEMU SLUŽI?
Redovnim ponavljanjem i vežbom, minimalno 2 meseca jedanput nedeljno sa trenerom i 2 – 3 puta svakodnevno samostalno, radeći ih u istom vremenu i istom položaju tela razvija se automatizam. Nakon što prođete ceo proces, na samo jednu pomisao i u trenutku, ulazite u stanje mira i opuštenosti. Kada vežbamo težinu opuštamo mišiće, toplina utiče na povećanje prokrvljenosti i dotoka kiseonika, vežba srca povećava funkcionalnost kardiovaskularnog sistema, disanjem proširujemo respiratorni kapacitet. Kroz vežbu osećamo svežinu na čelu, događa se vazokonstrikcija i smanjuje glavobolja. Oslobađamo se se od napetosti koja prati stresan način života i balansiramo sve fiziološke funkcije organizma koje su povišene u stanju stresa kao što je rad srca, krvni pritisak, disanje, hormoni.. Psihifizičko stanje celog organizma se u celosti poboljšava.

Efekti Autogenog treninga:

– Viši stepen psihofizičke relaksacije

– Normalizacija disanja i funkcija krvnih sudova

– Poboljšanje koncentracije

– Poboljšanje većine intelektualnih sposobnosti

– Bolji kvalitet sna i spavanja

– Bolja efikasnost intelektualnih funkcija

– Uravnoteženje raspoloženja, smanjenje anksioznosti

– Otklanja simptome psihosomatskih bolesti

 

Termin, vreme i mesto održavanja:

Datum održavanja: 12.oktobra – 30. novembra 2020.
Vreme održavanja: svakog ponedeljka od 19.30h – 20.30h.
Način treninga: Online zoom.
Trener: dr Vesna Danilovac, sertifikovani trener Autogenog treninga po Schultzu

Prijave, cena i rezervacije:

Cena celokupnog treninga iznosi 8000,00 dinara, uz mogućnost plaćanja u dve rate.
Prijavljivanje i rezervaciju mesta za trening možete izvršiti do 20.01.2020.

Broj mesta je ograničen. Rezervišite svoje mesto na vreme.