Čarobne reči (Magic Words) je licencirani mentalni antistres trening, koji prema rečima dr Vesne Danilovac, predstavlja jednostavan način na koji možemo sve reči koje u nama izazivaju stres da napunimo novom čarobnom energijom.

Kad izgovorimo određene reči kao što su ljubav, prijateljstvo ili deca, one u nama izazivaju bujicu pozitivnih osećanja. S druge strane, pojedine reči, kao što su gužva ili stres, imaju negativno dejstvo na našu psihu. Zanimljivo je da u bilo kojem jeziku postoji dvostruko više reči koje opisuju negativne emocije nego one koje opisuju pozitivne.
Da li ste ikada razmišljaji o najčešćim rečima koje vi izgovarate u svakodnevnom životu? One oblikuju vaš život i vašu sudbinu. Jednom, kada osvestite i uvidite moć reči, postajete osetljiviji ne samo na reči koje sami koristite, već i na reči koje govore drugi ljudi u vašem okruženju, naglašava dr Vesna Danilovac, trener Magic Words metode, sertifikovana od Instituta “Besser-Seigmund” iz Nemačke.

Ne moram, već želim. Svesnim odabirom određenih reči za opisivanje nekog doživljaja, možete u trenutku promeniti značenje date situacije, a time i osećaj koji imate u vezi sa njom.
– Ukoliko neki događaj opišete kao “katastrofalan”, izazvaće drugačiji osećaj u vama od onoga koji biste imali kada biste ga opisali kao “pomalo neugodan”, objašnjava naša sagovornica. Dodaje da dobar izbor reči za opisivanje životnih iskustava možepojačati emocije koje vam daju snagu, dok vas loš odabir može učiniti slabijim i uticati na vaše samopouzdanje. Umesto da nešto „mrzite“ koristite izraz „draže mi je nešto drugo“. Na pitanje; „Kako ste?“, umesto: „Nisam loše“, odgovorite: „Dobro sam“. Reč „moram“ dobro je zameniti sa „želim“.

ceo tekst: antistresvodic.rs