Imala je 27 godina i 27 kilograma, kada je došla. Deset godina se lečila od anoreksije, bezbroj puta hospitalizovana, samovoljno napuštala lečenje, demotivisana i jedva pokretna. Rizikovala sam mnogo prihvatajući rad s njom, jer je bila životno ugrožena. Verovala sam u dobre ishode, jer sam radila s ljubavlju, verom i dušom, svakog petka 2,5 sata s njom, koučing i energetske tremane, iz humanih razloga.

Teško je dolazila u početku, u pratnji majke. Nije bila u otporu, imale smo dobru komunikaciju i nakon 3 tretmana, njoj je bilo bolje. Počela je da uzima hranu, čak i da se smeje. Napravila sam poseban protokol rada sa anoreksičnim osobama, uopšte ne pominjemo hranu. Miostatskim testom sam utvrdila da je uzrok njene anoreksije odnos s tatom. Osećala se uvek zapostavljeno u odnosu na tatine ćerke iz prvog braka. Kada je tata njenu sobu ustupio ćerkama, zbog studiranja u Beogradu, ona je ušla u anoreksiju. Vrlo je bio kompleksan njihov odnos i bilo je tu još dosta stresnih dešavanja. Otac nikada nije s njom razgovarao, niti posvećivao svoju pažnju, čak ni njenoj bolesti, koja joj je ugrozila život.
Nakon 15 tremana (15 nedelja) ugojila se 3 kg i nije želela dalje da radimo, prestala je da dolazi. Mama je pozvala da mi se zahvali i kaže da je opet prestala da jede. Ona se nikada nije javila. Želela je da umre, ne da živi.
Anoreksija je samoubistvo na rate. Predstavlja težak psihički poremećaj. Moje iskustvo u radu sa anoreksičnim osobama je uspešno, kada žele da se izleče. Kroz praksu mi se potvrdilo da je uzrok anoreksije bio kod svih identičan – ODNOS SA OCEM. Bilo je ovo veliko iznenađenje za mene.Provlačili su se tu različiti odnosi poput: prezaštićenosti, prestanka komunikacije, smrti oca, velikih očekivanja, perfekcionizma, stalnog nezadovoljstva, zlostavljanja, zapostavljenosti….od strane oca u odnosu sa ćerkom, najčešće u doba adolescencije. Tate su važne u odrastanju dece.

Opisala sam u ovoj priči najdrastičniji primer iz prakse, gde sam videla potpuno usahlo telo. Trendovi su opasnost za mlade devojke i svaki duži poremećaj ishrane, urušava zdravlje i psihu.
S ljubavlju i željom da budete dobro❣️