Autogeni trening po Schultzu

Metoda samohipnoze

Autogeni trening je psihoterapijska tehnika opuštanja putem autosugestije. Predstavlja autihipnozu. Primenjuje se u praksi preko 50 godina kao metoda očuvanja zdravlja, optimalnog energetskog stanja, prevencije stresa, oslobađanja od psiholoških, emocionalnih i fizioloških tenzija. Efekti su trenutni, ulaskom u stanje transa (autogeno stanje) uz autoinstrukcije, pozitivno utičete na vaše zdravlje. Priznata je metoda službene medicine u prevenciji mnogih bolesti i simptoma nastalih stresom. U mnogim evropskim zemljama Autogeni trening je priznat od zdravstvenog osiguranja kao efikasna metoda oslobađanja stresa i očuvanja zdravlja u prevenciji.

Više o treningu

AUTOGENI TRENING (AT) predstavlja skup postupaka poteklih iz hipnoze, psihoanalize i istočnjačkih relaksacionih tehnika. Sastoji se od vežbi kojima se praktično postiže kontrola nad psihičkim i fizičkim sposobnostima i emotivnim i fiziološkim reakcijama. Jednostavno se uvežbava, redovnim ponavljanjem i vežbom, minimalno 2 meseca jedanput nedeljno sa trenerom i 2 – 3 puta svakodnevno samostalno, razvija se automatizam. AT vas uči kako ostati smiren u stresnim situacijama i drugačijim reakcijama na njih. Postiže se veća fleksibilnost i tolerancija na stres.

Kako se radi Autogeni trening?

Vežbe se izvode u autogenom stanju svesti delovanjem na autonomni nervni sistem. Pažnja je usmerena na delove tela i reakcije organizma. Vežba se izvodi u trajanju od petnaestak minuta. Sve se odvija bez odvajanja od spoljne realnosti. Postoji 7 osnovnih vežbi koje se izvode sledećim redosledom: mir, težina, toplina, disanje, srce, trbuh, čelo i vilica i jezik. Za svaku vežbu postoje autosugestije koje se izgovaraju po 6 puta. Vežbe se izvode u kontinuitetu, nastavljajujući se jedna na drugu, na sedam dana, ponavljajući se svakodnevno na određeni način u tri uzastopna ciklusa. Osećaj opuštanja postižemo tako što kroz vežbanje težine opuštamo mišiće, vežbom topline povećavamo dotok krvi, vežbom disanja povećavamo kapacitet pluća, usporavamo rad srca, opuštamo um, hladimo glavu, opuštamo vilicu…

Čemu služi Autogeni trening?

Završetkom celog procesa, samo pri pomisli i u trenutku, ulazite u stanje mira i opuštenosti. Kada vežbate težinu opuštate mišiće, toplina utiče na povećanje prokrvljenosti i dotoka kiseonika, vežba srca povećava funkcionalnost kardiovaskularnog sistema, disanjem proširujete respiratorni kapacitet. Kroz vežbu svežine čela, događa se vazokonstrikcija i smanjuje glavobolja. Oslobađate se napetosti stresnog načina života i balansirate fiziološke funkcije organizma koje su povišene u stanju stresa poput rada srca, krvnog pritiska, disanja, hormona… Psihifizičko stanje celog organizma dovodi se u balans.

Efekti Autogenog treninga
  • Viši stepen psihofizičke relaksacije;
  • Normalizacija disanja i funkcija krvnih sudova;
  • Poboljšanje koncentracije;
  • Poboljšanje intelektualnih sposobnosti;
  • Bolji kvalitet sna i spavanja;
  • Efikasnija intelektualna funkcija;
  • Harmonizovanje raspoloženja, smanjenje anksioznosti;
  • Otklanja simptome psihosomatskih bolesti.

Trener/edukator je dr Vesna Danilovac, NLP terapeut.