Šta će se dogoditi ako se žaba nađe u loncu sa vrućom vodom? U istom trenutku će iskočiti iz njega.
Ukoliko tu istu žabu stavite u lonac sa hladnom vodom koju polako zagrevate, žaba će se opuštati kako voda postaje toplija i neće ni primetiti kada je kritičan trenutak da iskoči iz lonca, i biće skuvana.
♦️ Sindrom kuvane žabe je izraz koji se koristi za situaciju kada neka osoba živi u uslovima koji bi trebalo da budu neprihvatljivi ili neizdrživi za nju, ali ona to ne primećuje zato što je u tu situaciju dospela postepeno, privikavajući se lagano na svaku pojedinačnu promenu, ne naglo.
♦️ Mnoge stvari u životu se nagomilavaju neprimetno. Stres, suvišni kilogrami, negativne emocije, loši odnosi, narušeno zdravlje, znanje.
♦️ Osvestite važnost životnih sitnica i koliko ih je opasno potcenjivati.
♦️ Ne postoji čovek koji tokom života nije stekao neke navike.
♦️ One predstavljaju naučene oblike ponašanja, koji nastaju kao posledica ponavljanja određenih radnji, osećaja i misli.
♦️ Neke navike su korisne ili beskorisne, poželjne ili nepoželjne, svesne ili nesvesne.
♦️ Prihvatamo ih kao neminovnost i imaju veliku snagu i uticaj na kvalitet našeg života.
♦️ Problem nastaje kada se ovaj mehanizam proširi na naš unutrašnji svet. Sviđaju nam se uvek iste stvari, bojimo se istih situacija, nerviraju nas isti ljudi i živimo svoj ustaljeni životni ritam.
♦️ Navike nam nameću svoje vlastite zakone, snažno se opirući svakom pokušaju našeg drugačijeg ponašanja. Pokušaj da ih se rešimo je teška bitka sa samim sobom.
♦️ Kako pobediti loše navike?
♦️ Prvi nivo promene je analiza. Posmatrajte svesno šta je sve to što radite tokom dana. Napišite sve aktivnosti i prepoznajte gde beskorisno trošite svoju energiju i gubite dragoceno vreme?
♦️ Drugi nivo je da nekorisne stvari zamenite korisnim. Gledanje TV-a, boravak na mrežama, gledanje “u tačku” … zamenite šetnjom, čitanjem knjige, vremenom sa porodicom. Napišite nove zamenske korisne aktivnosti.
♦️ Treći nivo je da razmislite koje su to male stvari čijim menjanjem pravite veliku razliku? Počnite sa promenama postupno i planski.
♦️ Krenite da menjate prvo ono što će napraviti najznačajniju razliku u vašem životu. Promenom te navike korisnom, pređite na sledeću i tako redom.
♦️ Kada svoje loše navike zamenite korisnim, bićete bolje i imaćete svrsihodniji i lepši život.
♦️ ZATO ISKOČITE IZ LONCA DOK JOŠ MOŽETE!
S ljubavlju i željom da budete dobro❣️