Direktor (37) velike marketinške agencije je dolazio povremeno na seanse, kako bi se oslobodio stresa i negativnih emocija. Miran, porodičan čovek, odgovoran, lojalan, posvećen porodici i poslu. Imao je uspešnu karijeru, divan brak i suprugu.

Radio je 13 meseci svakodnevno, bez dana odmora, nekada i po 12 sati dnevno. Velike kampanje, mnogo klijenata, stresa…

Imao je nesanicu, izgubio motivaciju, koncentraciju i bio stalno umoran. Potpuno je “sagoreo”, bez mogućnosti da dobije dan odmora.

A onda se dogodilo nešto što mu je potpuno promenilo život. Otišao je na slavu kod majke i ostao da prespava. Tokom noći, probudio ga je nemir i majčino hrkanje. Bio je preumoran i nije mogao to da podnese. U polusvesnom stanju otišao je u njenu sobu, uzeo jastuk, stavio joj ga na glavu i držao… dok se majka nije probudila. Tada je brzo sklonio jastuk i počeo da joj se izvinjava, jer nije imao nameru da je povredi. Majka je bila dobro, nije joj bilo jasno šta dešava i pitala ga je što ne spava i šta radi u njenoj sobi?

Sam je pozvao policiju da dodju po njega, premda nije ništa uradio. Hospitalizovan je u bolnici “Laza Lazarević” dve nedelje. Nije pokrenut nikakav postupak protiv njega, jer je njegova majka rekla da je ona dobro i da je on sve to fantazirao.

Otišao je na duži odmor i oporavio se. Kada je došao na terapiju, ispričao mi je sve ovo.

“Burn-out” ili “sagorevanje” je sada dijagnoza. Predstavlja ekstremnu potrošenost ličnih energetskih kapaciteta celog organizma. Preterano trošenje energije, bez dovoljno odmora i oporavka, zbog dugotrajnog i kontinuranog stresa može pomutiti realno prosuđivanje, uvesti u stanje šoka i smanjenje uračunljivosti. Ponekad vodi u smrt. “Karoši” je naziv u Japanu za umiranje od prekomermog rada.

Razmislite koliko ste “potrošeni” i da li ste na putu “sagorevanja”?

S ljubavlju i željom da budete dobro❣️