Muškarac 35 godina. Kockar. 10 godina je igrao rulet. Došao je zbog nesanice uzrokovane neprekidnim “iskakanjem brojeva i kombinacija, koje bi trebalo da odigra na ruletu”. Nedeljama je spavao samo 3 sata dnevno. Želeo je da “to” prestane i ostavi kocku. Bio je na sopstvenom dnu, kraju snage i odlučan da izađe iz ovog “vrtloga pakla”.

Na početku gledao je kroz mene, dekoncentrisano pričao i molio da nešto uradim da “vrteška brojeva” stane ili će poludeti. Počela sam terapiju i nakon pola sata, on se potpuno smirio. Primenila sam miostatski test, kako bih utvrdila tačan uzrok, takozvani inprint, njegove potrebe da igra rulet. Pronašla sam povezanost sa nekim događajem iz 18. godine i šokom i tačno šta se dogodilo? Išao je u srednju školu, neko je doneo bombu “kašikaru”, slučajno je aktivirao i ona je eksplodirala u učionici. Niko nije poginuo, bilo je lakše povređenih, nije bio među njima, ali je doživeo šok. Ovo je bio okidač visokog adrenalina, kasnije tražeći ga kroz životne situacije, služeći vojsku kao snajperista, ulazeći svesno u rizične situacije u vožnji, na ratištu… Rulet mu je bio adrenalinska infuzija po koju je odlazio sve češće i više. Vremenom se razvila zavisnost. Primenila sam još nekoliko metoda efikasnih za eliminaciju traume i negativnih stanja. Nakon prve sesije, prestao je da igra rulet. Imao je još dva tretmana za osnaživanje njegovog samopuzdanja, motivacije i vere u sebe. Nakon 3. susreta, rekao da je on svoj problem rešio. Pozdravili smo se i nije više došao. Znam sigurno, rekli su mi njegovi prijatelji, da nikada više nije kockao i da se vratio normalnom životu. Bilo je ovo pravo čudo!

Kocka, kao i većina drugih zavisnosti, zahteva dugotrajnu, često i bolničku terapiju uz podršku članova porodice. Šta se ovde dogodilo? Šta je bilo presudno da se izleči nakon samo 3 tretmana?
ODLUKA! On je odlučio da prekine i trebala mu je podrška da se oslobodi traume iz prošlosti koja ga je uvodila u ovakvo stanje. Patnja je bila toliko jaka da je morao izaći iz nje. Važno je i što smo našli tačan uzrok zavisnosti, koji smo uklonili. Kada nema uzroka, nema posledice.

Napisala sam ovu priču zbog uvida u snagu odluke.

S ljubavlju i željom da budete dobro❣️