Autogeni trening po Schultzu

Što je autogeni trening?

Autogeni trening je jedna od danas najraširenijih, naučno dokazanih i vrlo delotvornih metoda opuštanja, razgradnje stresa i dovođenje organizma u ravnotežu i optimalno energetsko stanje. Pripada klasičnim metodama opuštanja pomoću koje se lakše nosimo sa stresom i njegovim posledicama. Potvrđena je njena uspešnost u prevenciji mnogih psihosomatskih bolesti nastalih stresom (glavobolja, poteškoće sa spavanjem, kardiovaskularnih oboljenja,visokog pritiska…).

Metoda je kojom trenutno, s lakoćom i na samu pomisao, možete postići opušteno stanje. Uči se unapred, kako bi pre stresnog trenutka mogli ući u dobro stanje.Koristi se i kao prevencija i mogu je primjenjivati sve osobe, stare i mlade, bolesne i zdrave. Lekari prepisuju Autogeni trening u mnogim zemljama zapadne Europe u preventivne svrhe, a zdravstvena osiguranja omogućuju svojim osiguranicima ovu edukaciju besplatno.

Kako je nastao autogeni trening po Schultzu?

Metodu je razvio berlinski psihijatar i psihoanalitičar Johannes Heinrich Schultz 20-tih godina prošloga veka. Radeći hipnozu ustanovio je da je u opuštenom stanju bilo koja sugestija moguća i da se intenzivnije doživljava. Na taj način možemo autosugestijom usvojiti ono što je dobro za naše zdravlje i tako poboljšati svoj kvalitet života. Možemo sebi sugerisati ”Učim s lakoćom”, ”Sve radim opušteno”, ”Mogu lako zaspati”, ”Imam pravo na sreću”…

Kako se uči Autogeni trening?

Metoda se uči pod vođstvom licenciranog trenera edukatora i svakodnevnim vežbanjem kod kuće. Uči se u grupama ili pojedinačno, jednom nedeljno u trajanju od 90 minuta. 8 nedelja, odnosno susreta.   Tokom treninga pažnja se usmerava na telo i sopstvena unutrašnja zbivanja. Trener na glas izgovara formule, a slušaoci nastoje doživeti sugerisano. Ponavljaju se određene kratke, monotone i precizne rečenice, uvek po tačno utvrđenom redosledu, zbog veće samokontrole. Pomoću takvih sugestija postiže se pozitivan uticaj na telesne i mentalne funkcije. Klasičan Autogeni trening po Schultzu obuhvata sedam osnovnih vežbi: mir, težina, toplina, disanje, srce, trbuh, čelo, jezik i vilica (po Klausu Thomasu).

Sugerišu se promene u telu iz stanja potpune opuštenosti i može se uticati na određene procese u telu kao što su disanje, cirkulacija, osećaj topline i težine… Uticajem na jedan deo tela, opuštenost se može proširiti i na celo telo. Postiže se potpuna mišićna relaksacija, poboljšanje cirkulacije,usporavanje disanja,pozitivan uticaj na rad srca,redukcija stresa I poboljšanje sna.  Efekti koji se postižu mogu se uporediti sa efektom spavanja, jer se osoba nakon treninga oseća osveženo i odmorno. Razvija se svest o mogućnostima i moći koje naš um ima nad našim telom i njegovim funkcijama.

Prednost autogenog treninga može biti i u činjenici da osoba aktivno radi na sebi, a da pritom ne mora iznositi lične probleme. Dobrom  uvežbanošću, stičete sposobnost da u samo nekoliko minuta svesno i aktivno vladate vlastitim reakcijama i doživljajima i imate više samokontrole u različitim životnim situacijama u kojima to želite.