Došao je kod mene veoma poznat i šarmantan direktor i profesor Univerziteta (58), evropske reputacije. Bio je ugledan, uspešan i moćan. Imao je znatno mlađu, prelepu, uspešnu suprugu, koja me je i preporučila, jer je bila moj klijent. Njegov problem je bio gubitak seksualnog interesovanja i potrebe za intimnošću s njom, nakon njene trudnoće i porođaja, nekoliko meseci ranije. Želeći da proveri da li je njegova potreba za seksom nestala potpuno, ušao je u avanturu s nepoznatom konobaricom. “Sve je dobro funkcionisalo, s tom nepoznatom ženom. Nije mi jasno šta se dešava sa mnom?” – rekao mi je pri našem susretu.

U čemu je bio problem? Profesor je bio perfekcionista, esteta, važno mu je bilo da on, i sve što poseduje, bude savršeno. Imao je dosta novca, uvek najbolje i najskuplje stvari. Odrastao je uz jako strogog i zahtevnog oca, kojeg nije zadovoljalo ništa što bi sin postigao. Nikada pohvale, samo kritika. Ovo je bio uzrok profesorove nesigurnosti i uverenja da nije dovoljno dobar. Imao je loše mišljenje o sebi, pa je otišao u narcisoidnost i potrebu da sebe stalno hvali i ističe. Niko nije bio dovoljno dobar ni za njega. “Spuštao” je ljude, da bi sebe izdizao, vrlo suptilno.

Kakve to ima veze sa suprugom? Prelepa mlada žena, anđeoskog lica i tela, kojom se oženio, transformisala se tokom trudnoće, što je prirodno, i nije više bila njegov najvredniji trofej. Nestale su emocije, koje su inače vrlo diskutabilne i da li ih je on uopšte imao. Nije ga više zanimala. Uvideo je koliko su različiti i oni su se razveli nakon nekog vremena.

Srela sam profesora par meseci kasnije, pravio se da me ne poznaje. Za mene je to bilo očekivano, jer ga podsećam na loš period njegovog života, što njemu narcisu, nije prijatno.
Terapeuti jesu svedoci loših stanja svojih klijenata.
Ukoliko se i vama dogodi slična situacija, setite se da to nema veze sa vama, već s tom osobom.
S ljubavlju i željom da budete dobro❣️